Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen
Wat is duurzaam bouwen? Bij duurzaam bouwen wordt er rekening gehouden met wat voor effecten het bouwen heeft voor het milieu en de gezondheid. Er kan rekening worden gehouden met duurzaam bouwen tijdens de ontwerpfase, bouwfase en de gebruiksfase. In de ontwerpfase houd je rekening met de materiaalkeuze. Tijdens de bouwfase probeer je zo weinig mogelijk afval te produceren. En tijdens de gebruiksfase kun je gebruik maken van technieken die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk energie wordt verbruikt.
Duurzaam materiaal
Voor het bouwen van een woning of bedrijfspand kun je gebruik maken van duurzame materialen. Bij duurzaam bouwen hoort o.a. het uitzoeken van duurzame materialen. Er kan gekeken worden naar materialen met de volgende criteria:
- Laag energieverbruik tijdens het productieproces: Zorg ervoor dat tijdens het productieproces van de materialen zo min mogelijk energie wordt gebruikt. Hierbij kun je denken aan het optimaliseren van de machines, het terugwinnen van de anders verloren warmte, zo min mogelijk gebruik maken van water, etc.
- Levensduur: Hierbij wordt er gekeken naar de kwaliteit van de materialen. Hoe lang gaat het mee en kan het blijven functioneren? Als een product een lange levensduur heeft, is vervanging minder snel nodig.
- Gerecycled / Hergebruikt: Het hergebruiken van materialen, zo is papier, metaal, kurk, kunststof, glas, groenafval en hout goed te recyclen en kan het opnieuw worden gebruikt.
Naast het hergebruiken en een lange levensduur van materialen zijn er ook materialen die snel (weer) groeien, zoals bamboe, hennep en hout. Hierdoor worden deze materialen ook als duurzaam gezien.
Duurzaam bouwen, ecologisch bouwen en circulair bouwen
De termen duurzaam, ecologisch en circulair worden nog wel eens door elkaar gehaald. In de eerste alinea hebben we al kort toegelicht wat duurzaam bouwen is. Ecologisch bouwen en circulair bouwen hebben een andere betekenis dan duurzaam bouwen, maar toch hebben ze raakvlakken met elkaar.
Bij ecologisch bouwen worden er alleen natuurlijke materialen gebruikt en wordt er rekening gehouden met het wooncomfort. Bij het bouwen van een woning of bedrijfspand wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bamboe, katoen en leemstuc. Zo kunnen de binnenmuren van leemstuc zijn en het dak begroeid zijn met grassen of planten, ook wel een ‘groen dak’ genoemd. Het dak en de muren zorgen voor een prettig binnenklimaat, de energierekening is een stuk lager en het heeft natuurlijk geen negatieve effecten op het milieu.
Circulair bouwen heeft te maken met de grondstoffen die we gebruiken en het hergebruik daarvan. Circulair betekent cirkelvormig, in een kring rondgaand of kringloop. Bij circulair bouwen worden er dus grondstoffen en materialen hergebruikt. Dit betekent dat er geen tot zo min mogelijk nieuwe grondstoffen worden gebruikt, wat weer goed is voor de aarde omdat we deze dan niet uitputten.
Zoals je leest heeft duurzaam bouwen raakvlakken met ecologisch- en circulair bouwen, maar komt het niet op hetzelfde neer. Bij duurzaam bouwen wordt er net zoals bij ecologisch- en circulair bouwen rekening gehouden met het milieu. Maar is ecologisch bouwen voornamelijk gericht op het gebruik van natuurlijke materialen. En circulair voornamelijk gericht op het hergebruik van materialen en grondstoffen.
Duurzaam huis of bedrijfspand bouwen
Wanneer je een duurzaam huis of bedrijfspand wilt bouwen houd dan rekening met de volgende aspecten:
- Het hergebruik van grondstoffen en materialen zorgt ervoor dat we de aarde niet uitputten, houd hier rekening mee in de ontwerpfase;
- De technische levensuur van de grondstoffen en materialen, hoe langer de levensduur des te minder het milieu wordt belast;
- Zorgen tijdens het bouwen voor zo min mogelijk afval;
- Het ontwerp van het huis of bedrijfspand, zodat deze makkelijk aan te passen is voor andere gebruikers;
- Energiebesparing, wanneer er gebruik gemaakt wordt van zonnepanelen, warmtepomp of andere maatregelen kan er tijdens het gebruik flink worden bespaard op energie.
Subsidies duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen is ook een hot item bij de overheid. Zij wil ook bijdragen aan een beter milieu voor ons en de toekomstige generaties. Daarom zijn er diverse subsidies in het leven geroepen om consumenten en bedrijven te stimuleren. Eén van de subsidies voor ondernemers is de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met deze regeling kan je de investeringsaftrek tot 45% van het investeringsbedrag oplopen. Meer over subsidies valt er te lezen op de website van de Rijksoverheid, deze vind je hier. Deze subsidies dragen ook bij aan de klimaatdoelstellingen die nationaal en internationaal gesteld zijn.